Baskı Teknikleri

Serigrafi Baskı Nedir? Malzemeleri Nelerdir?

Yazı, görsel, şekil ve grafik gibi pek çok içeriğin oluşturulması için saatlerce, günlerce, haftalarca ya da aylarca emek verilmektedir. Bu nedenle emek büyük olduğu için bu emeğin pek çok kişiye ulaştırılması gerekebilir. Böyle bir durumda matbaa ile ortaya çıkan baskı teknikleri son derece işe yarar. Yani üretilen bir içeriğin çok sayıda çoğaltılması, aynı içeriğin tekrar ve sorunsuz şekilde oluşturulması baskı teknikleri ile olur. Serigrafi baskı da bu tekniklerden bir tanesidir. Peki, serigrafi baskı nedir? Malzemeleri nelerdir? Şimdi bu konunun tüm detaylarından bahsedeceğiz.

Serigrafi Baskı Nedir?

Son dönemde çok popüler baskı tekniklerinden bir tanesi olan serigrafi baskı; belirli ölçüde hazırlanmış bir çerçeveye yerleştirilen elek özelliğindeki ipek kumaşın üzerine konulan boyanın, ragle isimli malzeme ile elek üzerinde hareket ettirilmesi sonucunda gerçekleştirilen baskı tekniğidir. Serigrafi baskı nedir? sorusuna en kısa tabiri ile bu şekilde cevap verilebilir.

Baskının gerçekleşebilmesi için hangi şekil ortaya çıkarılmak isteniyorsa, şeklin dışında kalan alanlar elek üzerinde kapatılmalıdır. Böylece çerçeve, baskı zeminine yerleştirildikten sonra boya ragle ile hareket ettirildiğinde, boşluklara akmakta ve istenen şekil ortaya çıkmaktadır. Son derece eski bir baskı tekniği olmasına karşın aynı zamanda günümüzde en etkili sonuçların alındığı teknik olarak dikkat çekmektedir. Peki, bu teknikte hangi malzemeler kullanılır?

Serigrafi Baskı Malzemeleri Nelerdir?

Geleneksel bir baskı tekniği olan serigrafi, diğer tabiri ile elek baskı, son derece etkili ve kolay bir baskı tekniğidir. Belirli ölçülerde hazırlanmış çerçeveye, gerilerek takılan polyamid elyaf ya da herhangi bir ipek eleğin üzerine eklenen boyaya ragle yardımıyla baskı yapılmakta ve bu şekilde deliklerden boyanın geçmesi sağlanmaktadır. Son derece basit olsa da kullanılan malzemenin kalitesinin çok büyük rolü bulunmaktadır. Peki, serigrafi baskı malzemeleri nelerdir? Şimdi bunlardan bahsedelim.

  • Baskı alt zeminine uygun çerçeve
  • Polyamid ya da farklı ipek bir kumaştan yapılan elek (polyamid, son derece yüksek verimlilik açısından en çok önerilen elek malzemesidir)
  • Ragle
  • Mürekkep
  • Boya
  • İnceltici
  • Geciktirici
  • Hızlandırıcı

Yukarıdaki malzemeler, serigrafi baskının son derece kaliteli olması için kullanılması gereken malzemelerdir. Bunun yanında farklı malzemeler ile daha farklı sonuçların alınabileceğinden de bahsetmek gerekir. Ayrıca sahip olduğu bu özellikleri sebebiyle pek çok farklı alanda kullanılan bir tekniktir.

Kurutma işlemi serigrafi baskıda son derece önemlidir. Eğer uygun bir kurutma cihazı yoksa bu durumda baskı yapılan ürünlerin uygun bir kurutma odası ayarlanarak, ilgili odada kurtulması gerekir. Böylece sonrasında boyada bozulma gibi durumlar ortadan kalkacaktır. Ancak kurutma işlemi yapılmazsa, akma ve bozulma ihtimali ortaya çıkar.

Serigrafi Baskı Nerelerde Kullanılır?

Kullanım alanı son derece geniş olan serigrafi (elek) baskı, bu özelliğini kolay ve kalıcı teknik olmasına borçludur. Güneş alan alanlarda kullanılacak ürünler için son derece etkili olduğundan, solma vb. olumsuzluklarla karşı karşıya kalınmamaktadır. Peki, hangi ürün grupları için kullanılabilir?

  • Tişört
  • Çanta
  • Seramik
  • Metal
  • Ahşap
  • Cam
  • Kumaş Türleri
  • Kağıt
  • Mukavva
  • Karton

Yukarıdaki ürün gruplarının tamamında kullanılan baskı tekniği, geçmişten günümüze aktarılmış ve hali hazırda çok yoğun olarak kullanılmaya devam edilen bir tekniktir. En çok kullanıldığı alan ise kumaş türleridir. Ancak bunun yanında çanta, seramik, metal ve ahşaplarda da sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Baskı Teknikleri Nelerdir? isimli içeriğimizi inceleyerek diğer baskı tekniklerini de öğrenebilirsiniz.

Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?

Kumaş, ahşap, cam ya da farklı onlarca yüzeye başarıyla uygulanan serigrafi baskı; geleneksel bir yöntem olduğundan, teknolojik anlamda çok fazla detaya sahip değildir. Özel ipek bir kumaş, özel hazırlanmış çerçevesi ve serigrafi baskı için hazırlanmış mürekkep ya da boya, baskının gerçekleştirilmesi için yeterlidir. O halde serigrafi baskı nasıl yapılır? sorusuna cevap vererek, konuyu kapsamlı şekilde anlatalım.

  • Öncelikle baskı yapılacak olan şekle, yazıya ya da görsele uygun çerçeve hazırlanmalıdır.
  • Daha sonra ipek malzemeden bir elek hazırlanmalıdır.
  • Eleğin üzerinde yalnızca şeklin, yazının ya da görselin olduğu yerler boş bırakılmalı, diğer kısımlarda herhangi bir boşluk bırakılmamalıdır.
  • Sonrasında elek çerçeveye sabitlenmeli, baskı zeminine (kumaş, ahşap, metal vb.) yerleştirilmelidir.
  • Ardından eleğin üzerine uygun mürekkep ya da boya yerleştirilmeli, sonrasında ragle ile boya, sağ sol ve yukarı aşağı şeklinde hareket ettirilmelidir.
  • Hareket esnasında boya ya da mürekkep boşluklardan geçip, baskı zeminine geçecek ve baskı ortaya çıkacaktır.
  • Tüm işlemler doğru şekilde gerçekleştirildikten sonra kurutma aşamasına geçilmeli, özel makine ile kurutma yapılmalı ya da özel bir kurutma odası hazırlanarak, o odada baskı kurumaya alınmalıdır.

Serigrafi baskı yaptırmak isteyenler yukarıdaki aşamaları inceleyerek, baskının nasıl yapıldığını öğrenebilirler.

Serigrafi (Elek) Baskı: Promigo

Son dönemde popüler olan, geçmişten günümüze aktif şekilde kullanılmış serigrafi baskı, hali hazırda özellikle tişört baskılarda son derece yüksek oranda tercih edilmektedir. Bu nedenle Promigo, sizin için serigrafi baskı ile promosyon ürünler hazırlamakta, dilediğiniz ürün için kolayca üzerine baskı yapılmasını sağlamaktadır. Siz de promosyon ürünleri inceleyebilir, üzerine baskı yaptırmak için en doğru seçenek olan Promigo’yu tercih edebilirsiniz.

“Serigrafi Baskı Nedir? Malzemeleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de görüşleriniz ve sorularınızla içeriğimize katkı sağlayabilir, promosyon ürünü ve baskı siparişi verebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Serigrafi Baskı Kalıbı Nasıl Yapılır?

Kumaş, ahşap ve cam gibi yüzeylerde tercih edilebilen bir baskı tekniği olan serigrafi baskının kalıbı hazırlanırken; şekil, yazı ya da görsele uygun bir çerçeve ayarlanmalıdır. Ardından şekil, yazı ya da görsel olan alanların boşta kalacağı, diğer alanların dolu olacağı bir ipek elek hazırlanarak, çerçeveye gerdirilmelidir. Serigrafi baskı kalıbı bu şekilde kolayca hazırlanabilir.

Emprime Serigrafi Baskı Nedir? Serigrafi baskının bir türü olan emprime serigrafi baskı; tek renk değil de farklı renklerin de olduğu boyalar kullanılarak, baskı zeminine gerçekleştirilen uygulamaya verilen isimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir