Baskı Teknikleri Nelerdir?

Matbaa, yüzlerce yıl önce icat edildikten sonra sürekli gelişme göstermiş, yepyeni baskı teknikleri ortaya çıkmıştır. Bu nedenle günümüzde sağladığı özelliklere göre tercih edilen pek çok baskı tekniği var. Her birinin farklı baskıları sağlayan özellikleri bulunduğundan, en doğru baskı için en doğru tekniğin tercih edilmesi gerekiyor. Kalıp ya da film benzeri araçlar kullanılarak, yazı ya da görselin farklı dosyalar üzerine yazılması sağlandığından, en doğru tekniğin tercih edilmesi, baskı tekniğini doğrudan etkileyecektir. Peki, baskı teknikleri nelerdir? Şimdi bunlardan bahsedelim.
En Çok Kullanılan Baskı Teknikleri Nelerdir?
Nasıl bir baskı yapılmak isteniyorsa, ona göre tasarlanmış baskı tekniklerinden bir tanesi tercih edilir. Bu nedenle baskının kalıbına göre baskı teknikleri isimlendirilmektedir. Pek çok kağıt türüne gerçekleştirilebildiğinden, tekniğe göre kağıt türü de değişiklik gösteriyor. Peki, baskı teknikleri nelerdir? Şimdi bunlardan bahsedelim.
Ofset (Düz) Baskı Tekniği
En popüler baskı tekniklerinden bir tanesi olan düz (ofset) baskı, suyun mürekkebe baskı yapmasıyla uygulanmaktadır. Kalıpta herhangi bir yükselti olmadığından, düz baskı adıyla anılmaktadır. Çok yüksek sayıda baskı yapılması gerektiğinde tercih edilen ofset baskı tekniği, son derece verimli sonuçların alınmasına katkı sağlar. Tekniğin genel hatları ise aşağıdaki gibidir:
- Seri baskı yapılması gerektiğinde tercih edilmektedir.
- Kurulum süreci meşakkatli olduğundan, genellikle yüksek sayıda baskı yapılacağı zaman kullanılır.
- Yükselti ya da çukur olmadığından, düz baskı olarak adlandırılmaktadır.
- Su mürekkebi iter ve bu şekilde mürekkep kalıbın belirlediği şekilde kağıda geçer.
İngilizce’den dilimize aktarılmış bir kelime olan ofset, “off” ve “set” kelimelerinden oluşmaktadır. Son derece popüler olan bu baskı tekniği, standart baskının en önemli örneklerindendir.
Serigrafi (Elek) Baskı Tekniği
Baskı yüzeyi zor olan durumlarda, diğer baskı tekniklerine nazaran elek (serigrafi) baskı tekniği kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni, elek adı verilen kalıp sayesinde mürekkebin baskı yüzeyine aktarılmasıdır. Yapılan baskı sonucunda elek adı verilen bir çeşit bezden geçen mürekkep, baskı yüzeyine ulaştırılır. Böylece istenen görüntüler çıkabilir. Serigrafi baskı tekniği ile ilgili diğer detaylar ise aşağıdaki gibidir:
- Daha önce hazırlanan ve ahşap ya da metalden oluşturulan çerçevelere gerilen elek isimli bez kalıplar sayesinde baskılama yapılmaktadır.
- Elek olarak bilinen kalıbın boşluklarından mürekkeplerin geçmesi sonucunda baskı kağıda aktarılır.
- Kağıt gibi yüzeylerin yanı sıra ahşap ve kumaş gibi zorlu yüzeylere de serigrafi baskı sayesinde baskılama işlemi gerçekleştirilmektedir.
Son derece etkili bir teknik olduğundan, diğer baskı tekniklerinin işe yaramadığı durumlarda serigrafi baskı tekniği ön plana çıkar. Böylece son derece etkili baskılar gerçekleştirilebilir.
Tifdruk (Çukur) Baskı Tekniği
“Tief” ve “druck” isimli Almanca kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır. Yani “derin baskı” şeklinde de adlandırılır. Baskının yapılacağı kalıp çukur olduğundan, tekniğin adı çukur baskı tekniği olarak bilinmektedir. Kalıpta yüksek ve çukur yerler bulunur. Çukur yerlere mürekkep birikir ve sonrasında baskılanarak, mürekkebin baskı yüzeyine aktarılması sağlanır. Çukurda kalan fazla mürekkebin ise baskılama işleminden önce sıyırılması gerekir. Çukur (tifdruk) baskı tekniği ile ilgili diğer bilinmesi gerekenler ise şu şekildedir:
- Baskı kağıdına gelen mürekkep, baskı kalıbı ile doğrudan ilişkili olduğundan, direkt baskı olarak da adlandırılmaktadır.
- Ambalaj, sigara paketi ve dergiler, çukur baskı olarak bilinen tifdruk baskı sayesinde gerçekleştirilir.
- Son derece etkili bir baskı tekniği olduğundan, dakikada ortalama 300 metre civarında baskının yapılması mümkündür.
Tifdruk baskı tekniği sayesinde son derece etkili baskıların yapılması mümkündür. Bunun için ambalaj ve dergi basımlarında çukur baskıyı tercih edebilirsiniz.
Tipo (Yüksek) Baskı Tekniği
Son dönemde sıklıkla kullanılan baskı tekniklerinden bir tanesi olan yüksek (tipo) baskı tekniği, mürekkep alacak bölümleri yüksekte, mürekkep almayacak bölümleri alçakta bırakma felsefesine dayanmaktadır. Bu şekilde kağıda baskı yapılmakta, görüntü ve yazılar ortaya çıkmaktadır. Peki, yüksek baskı tekniği hangi unsurları içerisinde barındırır?
- Baskı yapan sistemler baskı yapmayan sistemlere göre daha yukarıda olduğundan, yüksek baskı tekniği olarak adlandırılmaktadır.
- Son derece kaliteli baskıları en hızlı ve çok sayıda çıkaran baskı tekniğidir.
- Kalıbı sert olan ambalajlar, kartvizit ve çeşitli kumaşlarda kullanılmaya devam edilmektedir.
Baskı yapan kısımların yüksekte olmasıyla bilinen bu baskı tekniği bazı durumlarda sıklıkla tercih edilse de günümüzde düz baskı tekniği popülerliğini korumaktadır. Baskı Nedir? isimli içeriğimizi inceleyerek baskı süreci ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Özgün Baskı Teknikleri: Promigo
Sektördeki deneyimi ile daima dikkat çeken bir konumda yer almış olan Promigo, özgün baskı teknikleri sayesinde tertemiz baskılara sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca pek çok farklı zemine baskı yapılabildiğinden, bizimle iletişime geçtiğinizde baskı süreçleri hakkında bilgi alabilir, temiz ve bir o kadar da kaliteli baskı yapılmasını sağlayabilirsiniz. Promigo tüm bu süreçlerde yanınızda yer almakta, hangi baskıyı talep ederseniz uzman ekibi ve gelişmiş cihazları ile işlemi gerçekleştirmektedir.
Sizin için hazırladığımız “Baskı Teknikleri Nelerdir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de profesyonel baskıya ihtiyaç duyarsanız Promigo’yu tercih edebilir, aklınıza takılan soruları bize iletebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Baskı Tekniği Ne Demek?
Çeşitli geleneksel ya da güncel cihazlar yardımıyla, boya veya mürekkebin belirlenen bir baskı zeminine aktarılması ve bunun sonucunda hedeflenen görsel ya da metinlerin oluşturulması işlemine baskı adı verilmektedir. Baskılar zemin ve baskı sayısına göre farklı cihazlarla gerçekleştirilebilmektedir.
Baskı Teknikleri ve Baskı Çeşitleri Nelerdir?
Pek çok farklı baskı zeminine işlem gerçekleştirilse de her baskı türü ile aynı sonuçlar alınamaz. Bunun için Tipo Baskı, Ofset Baskı, Serigrafi Baskı ve Tifdruk Baskı, en çok kullanılan ve sonuç alınan baskı çeşitleri arasında yer almaktadır.
Geleneksel Baskı Resim Teknikleri Nelerdir?
Litografi, Kuru Kazı, Gravür ve Linol baskılar, geleneksel baskı resim teknikleri arasında yer almaktadır. Çok eski tarihlerden itibaren kullanılmasına karşın günümüzde farklı şekillerde hala kullanılmaya devam etmektedir.